Sljepić         
(Anguis fragilis)

detalji

zbirka

 

Početna 
stranica

 

Životinje

   Gmazovi

      Gušteri:

Obični zelembać
Sljepić

Detalji    
Zbirke
     

      Zmije

 

Biljke

Gljive

Alge

O nama

Vugrovec

Okoliš

 

Knjiga
gostiju

NOVO

Linkovi

 

 

Odrasli su obično oko 50 cm, ali mogu biti i dulji. Cijeli rep je duži nego tijelo, ali je češće kraći jer se lakše trga i rijeđe se regenerira. Ljuske su mu vrlo glatke, izgleda zmijoliko (nema vanjskih tragova nogu!). Leđa su smeđa, siva ili crvenkasto- bakrenasta. Ženke i mladi često imaju tamnu usku prugu iznad kralježnice. Bokovi i trbuh  ženki su nešto tamniji. Leđa mladih su zlatna, krem ili siva s jako tamnim bokovima i trbuhom.

Voli staništa s dobrom vegetacijom (gusta i visoka trava, grmlje...) i vlagom, ali ne i mokra staništa. Ima tendeanciju "nestati" za jako vrućeg i suhog  vremena. Većinu svog vremena provodi ispod guste vegetacije i njenog korijenja i pod rahlom zemljom. Inače se jako sporo miče i tajanstven je, često ga se sreće nekon kiše i čak na temperaturama nižim od 15*C. Povremeno se sunča direktno, naročito gravidne ženke, ali češće ispod vegetacije (pokošene trave...), limova, otirača i kamenja (najčešće ga se nađe kada se to preokreće). Može spavati zimski san sa drugim gmazovima. Rijetko grize kada ga se drži na rukama, ali se jako bacaka (tako mu se može lagano strgati rep) i "izbacuje sadržaj crijeva".

Prehranjuje se malim puževima, golaćima, gujavicama, ali i kukcima, stonogama, kliještarima (...) i ponekad malim gmazovima.

U sezoni parenja, mužjaci se jako bore za ženke (ostaju ožiljci neko vrijeme nakon). Za vrijeme parenja, ženku drže za glavu ili vrat i omotaju svoja tijela.  Ženke se često razmnožavaju svake druge godine i više se sunčaju kada su gravidne. Nakon 2-3 mjeseca, rode 6-12 (3-26) živih malih (nema jaja!).

Žive 10-15 god. u prirodi.

VIDEO (2 MB)

 

ZANIMLJIVOSTI:

* Mogu postići gustoću naseljenosti od 600 do 2000 jedinki po hektaru.

* Jedan sljepić je živio 54 god. u zarobljeništvu.

* Nekima je dovoljna i jedna vlat trave nad glavom da se osjete sigurnim i da ne bježe od čovjeka jer misle da ih se ne vidi (iako im je ostatak tijela potpuno vidljiv).

* Na nekim mjestima izgleda žive u malim "obiteljima" (roditelji + nekoliko malih). Tako je na jugu Francuske i u Crnoj Gori.

Varijacije boja:


od svijetlo narančaste do tamno smeđe, gotovo crne
mužjaci imaju plave točke: